En helkväll där den arktiska pulsen utforskas

Maxida Märak och Ane Brun är två av en handfull artister som vi släpper inför Arctic Pulse den 2 april i Kulturens Hus Luleå. Vi kommer att presentera flera spännande artister från Norrbotten, norra Finland och Norge under samma tak. Denna helkväll blir en unik möjlighet att utforska den arktiska pulsen inom musikområdet.

Ane Brun

Ane Brun

I fjol släppte Ane Brun två hyllade album som båda kretsar kring stora existentiella frågor: rötter, död, sorg, kärlek och hemlängtan. Det första, After The Great Storm, har ett 90-tals- och elektronikainspirerat poputtryck medan det andra, How Beauty Holds The Hand Of Sorrow, är mer avskalat och akustiskt. För dessa album tilldelades hon grammis för årets alternativa pop och årets kompositör samt musikförläggarnas pris både för årets textförfattare och årets kompositör.

Under åren har Ane Bruns låtar, som exempelvis Humming one of your songs och A temporary dive har hunnit bli moderna indieklassiker. Hon har släppt sex studioalbum, två liveskivor (och nu de två samlingarna). Ane Brun har sålt guld och platina och fått lysande recensioner runtom i världen. Hon har även samarbetat med storheter som Ron Sexsmith, Peter Gabriel och Vince Clarke. Hennes personliga tolkningar av poplåtar som Beyonces Halo och Alphavilles Big in Japan blev oerhört populära.

Maxida Märak

Maxida Märak

Med senaste albumet Utopi inledde Maxida Märak en ny fas som artist. I hiphopen har Maxida vävt in givna pop-hooks på ett sätt vi inte hört tidigare, samtidigt som hon även tar tydlig inspiration från modern R&B. Med tyngd och budskap i fokus når Maxida ut bredare är förr, utan att tappa fotfäste eller identitet.

Maxida har tidigare medverkat i tv-program som Så mycket bättre, Allsång på Skansen, Jills Veranda och Melodifestivalen. Hon har även varit sommarpratare i P1 och gjort ledmotivet till tv-serien Midnattssol.

Arctic Pulse

Arctic Pulse är ett nytt varumärke för kultur producerad på Nordkalotten. Satsningen ingår i ett EU-projekt som delfinansieras av Norrbottensmusiken, Luleå kommun och Region Norrbotten. Läs mer om projektet på www.arcticpulse.eu

Inför ditt besök 

Se till att du har ett giltigt och uppdaterat vaccinationsbevis och legitimation med dig. Detta visar du upp i samband med entrén. Läs noga igenom texten gällande för vaccinationsbevis i Kulturens hus inför ditt besök.

Go to all videos